Kam jet?Města & regiony ČRNovinkyTOP ESGUdržitelná turistika

V ČR přibývá agroturistických zařízení, lidé mohou vybírat mezi 1000

V Česku přibývá agroturistických zařízení, která nabízejí dovolenou zaměřenou na venkovský pobyt. V současnosti mohou lidé vybírat zhruba mezi 1000, vyplývá z odhadu Svazu venkovské turistiky a agroturistiky.
Foto: Prázdniny na venkově

Státní agentura CzechTourism uvedla, že venkovský turismus preferují téměř dvě procenta návštěvníků během pobytu v Česku. K většímu rozvoji ale podle svazu chybí dlouhodobá programová a finanční podpora.

“Zájem o tuto možnost dovolené, byť pomalu, ale postupně roste,” řekl ČTK ředitel CzechTourismu František Reismüller. V porovnání prvního čtvrtletí letošního a loňského roku vzrostl poměr domácích turistů vyhledávajících agroturistiku o 0,65 procentního bodu. Reismüller očekává, že v létě zájem ještě poroste.

Ubytovací kapacity agroturistiky jsou v současné době obsazené z 80 procent. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji nabízené programy a zážitky na farmě patří jízda na koni, kontakt se zvířaty a ochutnávky produktů z farmy, doplnila předsedkyně svazu Zdeňka Nosková.

Foto: Prázdniny na venkově

Kvalita i nabídka agroturistických služeb se podle Noskové v Česku za poslední roky zlepšila. Zároveň ale upozornila, že venkovský turistický sektor nemá dostatečnou marketingovou ani finanční podporu. “Podporu agroturistiky rozhodně nepovažuji za dostatečnou. O rozvoj kvality služeb i marketing se staráme víceméně na dobrovolné úrovni,” dodala.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že podporuje agroturistiku například prostřednictvím investic do nezemědělských činností. O dotace mohli farmáři naposledy žádat letos na jaře, úřad podpoří zhruba 80 projektů. Další dotace spustí příští rok.

Agroturistiku podporoval resort už dříve v Programu rozvoje venkova (PRV), mezi lety 2014 až 2020 vyplatil 394 milionů na 169 projektů. V předešlém období PRV v letech 2013 až 2017 poskytlo ministerstvo na podporu cestovního ruchu 1,5 miliardy korun.

Foto: Prázdniny na venkově

Přestože v Česku nepatří venkovská turistika podle agentury CzechTourism mezi nejvyhledávanější aktivity, rozvoji nahrává rostoucí zájem o jiné formy dovolené, které spojují pohodlí hotelu s dobrodružstvím, tvrdí Reismüller.

Agroturistice ale konkuruje takzvaný fenomén druhého bydlení. Lidé, kteří vlastní chatu a například chovají slepice nebo pěstují zeleninu, mají nižší motivaci vyjíždět na cizí farmy, dodal Reismüller. Naopak v Itálii nebo Francii, kde má agroturistika nejdelší tradici, fenomén chalup není tolik rozšířený, a agroturistika tak patří mezi často vyhledávané aktivity.

Seznam netradičních ubytování v přírodě mohou lidé najít na stránkách projektu Prázdniny na venkově, za kterým stojí Svaz venkovské turistiky a agroturistiky. Za pobyt na venkově spojený s programem zaplatí lidé podle Noskové 700 až 1200 korun na osobu za noc. Vybírat mohou mezi přibližně 600 pobyty s ubytováním a 400 bez ubytování, které zahrnují exkurze nebo ochutnávky.

Newsroom TTG, ČTK

Ukázat další

Související články

Mohlo by vás zajímat
Close
Back to top button