HotelyPředpisy & regulaceŠpanělskoTOPUdržitelná turistikaZahraničí

Turistické taxy ve Španělsku

Jsou pouze ve dvou oblastech, a sice v Katalánsku a na Baleárských ostrovech. Valencijské společenství už taxu schválilo, ale nakonec bylo v listopadu 2023 usnesení zrušeno.

Foto: Turespaña

Turistická daň, známá také jako ecotasa, podléhá ve Španělsku dani z přidané hodnoty (DPH). Tato daň má sazbu 10 %. To znamená, že 10 % z celkové částky turistické daně připadá na DPH. Tato DPH se nepřipočítává k turistické sazbě, ale je zahrnuta v konečné částce, kterou turista zaplatí. Například pokud ekologická daň činí 2 eura za noc v ubytovacím zařízení, DPH bude činit 0,20 eura. Toto procento DPH z ekologické daně je pevné a nemění se v závislosti na faktorech, jako je typ ubytování nebo roční období. Uplatňuje jednotně na všechny transakce spojené s turistickou daní.

Katalánsko

Místní úřady oznámily, že v příštích dvou letech se v Barceloně zvýší turistická daň. Od roku 2012 musejí návštěvníci katalánské metropole platit jak regionální turistickou daň, tak i dodatečný městský příplatek. Daň se vztahuje na návštěvníky ubytované v oficiálních turistických ubytovacích zařízeních.

Podle městské rady je výtěžek z této daně používán na financování městské infrastruktury, jako jsou úpravy silnic, autobusová doprava, eskalátory, aj. Výnos z této daně je určen pro Fond rozvoje cestovního ruchu.

Sazba daně se liší podle typu hotelu nebo turistického ubytování a místa. V Barceloně se k turistické regionální dani připočítává ještě zvláštní městský příplatek. V případě včasné rezervace ubytování se použije sazba platná v době rezervace za předpokladu, že rezervační poplatek a daň jsou zaplaceny v době rezervace.

Příplatek barcelonské radnice bude od 1. 4. 2024 činit 3,25 EUR.

Poplatky v Katalánsku, kromě Barcelony

Zvláštní sazba

Zvláštní sazba se vztahuje na pobyty v zařízeních, která se v rámci turistického rekreačního centra nacházejí v oblastech, kde jsou povoleny hazardní hry a sázky.

Baleárské ostrovy

Ecotasa (oficiálně známá jako daň z udržitelného cestovního ruchu) je název pro turistickou daň na čtyřech hlavních Baleárských ostrovech (Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera).

Podle baleárské správy je účelem této ekologické daně získat finanční prostředky na minimalizaci dopadu masového cestovního ruchu na přírodu a životní prostředí prostřednictvím nezbytných investic na ochranu přírody. Dále pak na ochranu historických památek, archeologických nalezišť a přístupnost k nim. Také je určena pro lepší odbornou přípravu a vytváření kvalifikovaných pracovních míst a více pracovních míst mimo letní sezonu.

Turistická daň na Baleárech se vztahuje na turisty a rezidenty ubytované v turistických zařízeních všeho typu včetně výletních lodí bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou rezidenty.

Cena baleárské ekologické daně není pevně stanovena, ale liší se podle několika faktorů: kategorie turistického zařízení, počtu hostů a délky pobytu. Průměrná výše činí 3 eura na osobu a den, pohybuje se však mezi 1 a 4 eury na osobu a den v závislosti na kategorii ubytovacího zařízení. Poplatek je snížen pro pobyty mimo sezonu a je osvobozen pro děti do 16 let.

Je třeba zmínit, že existuje řada úlev na ekologické dani. Například při pobytu mimo sezonu (od 1. listopadu do 30. dubna) zaplatíte pouze 75 % poplatku a při pobytu delším než 8 dní získáte od devátého po sobě jdoucího dne 50% slevu.

Nicméně jakékoliv navýšení ecotasy, o němž se diskutuje, je kritizováno ze strany Federace baleárských podnikatelů v hotelnictví, protože dle jejich vyjádření, došlo za posledních 10 let na Baleárských ostrovech k exponenciálnímu nárůstu rekreačního ubytování v privátních domech a bytech o 85 000, oproti 29 000 hotelovým lůžkům, která vznikla za 21 let.

Foto: Turespaña

Valencijské společenství

Valencie zavedla turistickou daň, která však byla 14. listopadu 2023 zrušena nařízením Consells (Rady). Zrušení vstoupilo v platnost ve středu 15. listopadu, měsíc a půl předtím, než tato daň, kterou měla od roku 2024 dobrovolně uplatňovat každá místní rada, vstoupila v platnost.

Sankce nebo pokuty

Liší se v závislosti na místě a závažnosti porušení předpisů. Například na Baleárských ostrovech může pokuta pro cestovní operátory a hotely, které nevybírají ekologickou daň, dosáhnout až 400 000 eur. V Katalánsku mohou být pokuty pro ty, kteří se této dani vyhýbají, stejně vysoké.

Turespaña, španělská kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň

www.spain.info

Ukázat další

Související články

Mohlo by vás zajímat
Close
Back to top button