Kousek ráje na zemi najdete v chráněné mořské oblasti Capo Carbonara na Sardinii. Privátní bílou pláž s průzračně modrou vodou, svěží středomořskou zelení a autentickou přírodou s vůní myrty a makie zdobí maurská architektura Falkensteiner Resortu Capo Boi. Takový mix barev a chutí jinde nenajdete.
Tradiční dovolenková destinace se stala členem rodiny Falkensteiner v roce 2016 a prošla rozsáhlou rekonstrukcí, která ji posunula do elitní pětihvězdičkové třídy. Zátoka, ve které se hotel ukrývá, má dva mysy. Capo Carbonara nenese jméno dle pasta carbonara, jak by se mohlo zdát, ale pochází ze starověkého jména Vilasimius Crabonaxa, spojeného s výrobou dřevěného uhlí. Ke druhému Capo Boi vede z hotelu osmikilometrová stezka, která končí u strážní věže, tvořící jeho panorama už více než pět století. Stavbu téměř deset metrů vysoké věže ze žuly a malty zadala španělská koruna a spadá pod Královskou správu věží, instituce vytvořené k obraně pobřeží před saracénskými nájezdy.
Už na úpatí věže se otvírá nádherný horizont: na východě Capo Carbonara a Isola dei Cavoli, napravo dole zlaté písečné pobřeží s kilometrovou pláží Solanas, omývanou mořem mnoha barev od modré po smaragdově zelenou. Okolo dalších menších izolovaných pláží, obklopených středomořskými křovinami, najdete rokle a ponorné jeskyně s místy tropickými úseky pro milovníky dobrodružného potápění. V nedalekém přístavu Villasimius ještě užijete romantickou atmosféru, v níž zdejší rybáři grilují ryby na svých lodích. A hodinu odtud jízdy autem leží už rušná ostrovní metropole Cagliari.
Falkensteiner Resort Capo Boi snoubí luxus s unikátní přírodou
Falkensteiner Resort Capo Boi vábí zamilované páry, skupinky přátel i celé rodiny. Nejen čarokrásnou přímořskou přírodou, kterou italská vláda vyhlásila v roce 1998 chráněnou zónou Capo Carbonara Marine. Především s ohledem na mořskou flóru a faunu. Unikátní mořská bylina posidonie se tu stará o to, aby voda byla stále čistá a blankytně modrá, její pozitivní vliv se projevuje třeba po bouřích. Také proto tu jsou všechny aktivity vedeny se smyslem pro udržitelnost.
Vedle komfortních pokojů a apartmánů můžete v resortu zvolit i prémiové ubytování ve čtyřpokojové Villa Bellavista s plným servisem. V areálu nechybí obvyklá falkensteinerská wellness zóna – Acquapura Cocoon Spa, zde se rozprostírá na 700 m2. Protáhnout se můžete při veškerých „vodních“ aktivitách včetně potápění a jen deset minut od resortu leží golfové hřiště. Tam se 2. června koná turnaj pro začátečníky i profesionály. V banku budou kromě neopakovatelných zážitků také zajímavé ceny.
Servis pro rodiny najdete v osvědčeném Falky Landu s nabitým programem. Od maňáskového divadla přes stavění z písku a zahradničení na vlastní dětské zahradě až k fotbalovým školičkám předních fotbalových klubů Hannover 96 z Německa a zdejšího Cagliari Calcio, které hraje italskou Serii A. Jako ambasador pak bdí nad celou kavalerií dětských služeb milý Oslík Angelino.
Stojí za to přijet i za zdejší skvělou gastronomií
Lahodná středomořská tradice se zde setkává s japonskými překvapeními. Vychutnejte si skvělé stolování pod hvězdami: středomořská kuchyně, zmrzlina a pizza jsou v Capo Boi nutností – od nedávna můžete v RAW baru v podobě čtvercového stolu uprostřed restaurace ochutnat i japonské pochoutky a dopřát si překvapivé nové příchutě. Ponořte se na cestu za chutí, mezi vůněmi, které charakterizují typickou sardinskou kuchyni, a nečekanými novinkami, které nabízejí vynikající alternativy pro ty, kdo milují pestrost v jídle. Dvě významné kulinářské tradice – sardinská a japonská – souvisejí s ostrovy, kde se většina lidí na světě dožívá 100 let a více, což podtrhuje skutečnost, že dobrá a zdravá strava je nezbytná i na dovolené.
V Artigiani restaurantu se podávají obědy a la carte, ale nabízejí tu i snídaňový a večeřový bufet. Během večeře tu kuchaři grilují masa, ryby i zeleninu přímo před očima návštěvníků. Každý den také připravují překvapení šéfkuchaře z oblasti vysoké gastronomie. Kento bay restaurant and Lookout poskytuje místní menu, využívající také japonské prvky. Kento znamená japonsky zdraví, kentannos pak v sardštině dlouhověkost, což si zaslouží být připomínáno právě u stolu. Neboť na Sardinii se ze sta tisíc lidí dožívá stovky a více let dvaadvacet z nich, víc jich na světě najdete už jen na japonské Okinawě.
Motto šéfkuchaře Massimiliana Balii zní: „Na Sardinii se žije déle, protože zde lidé jedí ty nejkvalitnější potraviny.“ Celá kuchyně se inspiruje rčením „A chent´annos“, což je zdejší přípitek i motto: „Na sto let.“
Gourmet menu vycházející z panasijské kuchyně v Kento Bay restaurantu vytvořil jihotyrolský šéfkuchař Theodor Falser, držitel michelinských hvězd. Bude tu pro hosty vařit osobně 9. srpna a představí svou zajímavou a chutnou interpretaci panasijské kuchyně z typických místních surovin. Při této příležitosti pohovoří o inspiracích, které vedly k sestavení menu, o kvalitách jedinečných surovin země a přidá i „veselé historky z vaření“. Párování vín zajistí Cantina Su´Entu. Poznat mnoho chutí ostrova můžete též každé úterý až do 30. října při Sardském večeru v restaurantu Artigiani. A přestože jsme na jihu Itálie, najdeme zde k velké radosti nejen dětí i Pizza restaurant s bazénem a krásným výhledem na zapadající slunce, kde dostanou oblíbenou pochoutku nejen večer, ale i v poledne.
Nechte si poradit od místních
Pokud navštívíte tak autentické a okouzlující místo, máte velká očekávání. Abyste vytěžili maximum z aktivit, které se v okolí dají dělat, nechte se inspirovat a vést místní concierge. Francesca Corda se narodila na Sardinii a je odborníkem na tuto oblast. Na základě vašich očekávání a snů vám bude moci nabídnout zážitky, díky kterým bude vaše dovolená plná vzpomínek. Francesca k tomu říká: „Osobně jsem vyzkoušela vše, co by mohlo hosty bavit v rámci celodenního nebo půldenního výletu. Od ochutnávek vína, návštěvy farem v okolí s piknikem, objevování pobřeží s jeho zákoutími a plážičkami s plachetnicí. Hosté si mohou také zahrát golf, vydat se na výlet na horských kolech nebo si prohlédnout Cagliari. Vše je možné a doporučované!”