ItálieNovinkyPředpisy & regulaceTOP ESGZahraničí

Benátky zvýší počet dnů, kdy budou vybírat pětieurový poplatek za vstup

Italské Benátky příští rok výrazně zvýší počet dnů, kdy budou vybírat poplatek pět eur za vstup do města od návštěvníků, kteří zde nepřenocují a stráví jen pár hodin. Pro lidi, kteří poplatek zaplatí méně než čtyři dny před svou návštěvou, pak zvýší jeho cenu na deset eur. Informovala o tom agentura Reuters.
Foto: Pixabay

Jedno z nejnavštěvovanějších měst planety začalo poplatky jako první na světě vybírat v dubnu s cílem omezit nával turistů. Letos peníze Benátky vybíraly po 29 dnů, příští rok jich bude už 54, a to v období od dubna až července. Stejně jako letos nebudou muset poplatek hradit turisté, kteří v Benátkách nocují, místní obyvatelé, lidé, kteří zde pracují, studenti nebo osoby mladší 14 let.

“Benátky se z města, které bylo nejvíce vystaveno fenoménu nadměrného cestovního ruchu a kritizováno za něj, staly městem, které na tento fenomén reaguje jako první a nejaktivněji na celosvětové scéně,” vyjádřil své přesvědčení radní zodpovědný za cestovní ruch Simone Venturini, podle něhož se o opatření zajímají i zahraniční města.

Kritici podle Reuters tvrdí, že systém zatím nedokázal snížit počet turistů, podle starosty Luigiho Brugnara je ale na hodnocení příliš brzy, přesná data mají být známa později. Příští rok chce podle něj čtvrtmilionové město začít lidem, kteří nezaplatí, dávat pokuty, což zatím nedělalo.

“Nejsme proti turismu. Jen myslíme, že se návštěvnost dá nějak rozložit,” podotkl také Brugnaro, podle něhož letos za jednodenní návštěvy Benátek lidé zaplatili 2,25 milionu eur, což je ale méně, než provoz systému stojí.

Nadměrný turismus Benátky podle organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO ohrožuje. Úřady už omezily provoz velkých výletních lodí, které se staly symbolem jednorázového masového turismu a které podle některých expertů křehké město uprostřed mořské laguny ohrožovaly vlnami, jež způsobovaly.

Loni Benátky navštívilo okolo 20 milionů lidí, přičemž asi polovina z nich zde přenocovala. V historickém centru města trvale žije jen asi 50 000 obyvatel.

Newsroom TTG / ČTK

Ukázat další

Související články

Back to top button