Jižní TyrolskoKam jet?NovinkyTOP ESGUdržitelná turistikaUdržitelné ubytování

Kde kokrhá červený kohout Česku nejblíže?

Přesně 1664 farem v Jižním Tyrolsku na severu Itálie zdobí červený kohout Roter Hahn/Gallo Rosso, symbol unikátního projektu ubytování v nejbližším autentickém kontaktu s přírodou a zdejšími lidmi. Kam se vydat nejdřív, když se nabízí nepřeberný výběr? Zkuste třeba Wolfenhof a Gartnerhof, které leží Česku nejblíž.

Foto: www.gartnerhof.com

Hnedle za Brennerským průsmykem, alpskou branou do Itálie, stačí odbočit po pár kilometrech z dálnice a vydat se směrem k obci Gossensass. Dá se přijet i vlakem nebo autobusem, domácí vás vyzvednou na nádraží ve městě. A na cestu domů pak přibalí špek, med nebo marmelády. Nedaleko máte ještě historické město Sterzing/Vipiteno se vzpomínkami na Římany.

Foto: Roter Hahn

Wolfenhof neboli Vlčí dvůr leží za křižovatkou na Pflersch-Ladurns uprostřed luk, blízko lesa a u potoka s promenádou, ve výšce 1100 metrů nad mořem. Rodina Gröbnerova se tu již ve třetí generaci věnuje mléčnému hospodářství. Po rekonstrukci hlavní budovy přistavěli pět apartmánů s wellness zónou, kde najdete saunu, vířivku i vyhledávanou sennou lázeň. Ke statku patří okolní louky, vysokohorská pastvina na Zirogu a ještě horská chata na Hühnerspielu (1860 m).

Foto: Roter Hahn
Foto: Roter Hahn

Můžete se tu seznámit s chovem skotu, přidat se k dojení čtrnácti kravek, nebo aspoň ochutnávce jejich mléka. Než si užijete relaxu, poblíž vychutnáte terény pro turistiku, výběhy, jen 400 metrů od domu vede cyklostezka, dva a půl kilometru odsud leží skiareál s vleky, běžkařskými tratěmi i sáňkařskou dráhou.

Foto: Roter Hahn

Gartnerhof najdete nedaleko, přímo u lyžařského areálu Ladurns. Poslouží jako základna k výletům v celém regionu Pflersch, jste už v 1150 metrech. Röckovi tady na své farmě chovají ovce a prasata, věnují se také pěstování jahod, k snídani servírují denně čerstvá domácí vejce. Také tady se dá vyzkoušet práce ve stájích.

Foto: Roter Hahn

Vyrazit můžete už teď ve stále probíhajícím období „kaštanového“ svátku Törgellenu, anebo za pár týdnů, až se rozjedou lanovky, a pak klidně až zase rozkvetou louky jarním kvítím.

Tomáš Nohejl

Ukázat další

Související články

Back to top button