Města & regiony ČRMICENovinkyPrahaUdržitelná turistika

Do Prahy se sjedou tvůrci map evropských měst

Desítky tvůrců map evropských měst se už brzy sejdou v Praze. Na USE-IT konferenci budou řešit udržitelný turismus, financování neziskových projektů i digitalizaci.

Foto: USE-IT

Od francouzského Nantes přes norské Oslo až po gruzínské Tbilisi – přes 50 mladých autorů nekomerčních USE-IT map a jejich příznivců a spolupracovníků se ve dnech 29. května až 4. června 2024 setká v Praze, aby sdíleli své zkušenosti. USE-IT mapy ve svém ikonickém čtvercovém formátu vycházejí v Evropě už 20 let, a to právě díky zapáleným dobrovolníkům. Ti jako obyvatelé daných měst dávají v originálních papírových brožurách tipy návštěvníkům na to, kam v daném místě zajít za méně známými zajímavostmi. Doporučí, kam na procházku, hezkou vyhlídku, ale i dobré jídlo, a zároveň radí, jak se nechytit do turistické pasti.

Alternativní mapy propagují udržitelnost v městském turismu, USE-IT koncept se už od prvního kodaňského projektu v roce 1971 zabýval myšlenkou moderování vztahu mezi místními obyvateli a návštěvníky. Tomuto předmětu bude věnována i část programu. V plánu je také představit Prahu jako destinaci, která myšlenku USE-IT už 13 let podporuje. Téma udržitelnosti provázejí i přípravy a organizaci celé vícedenní akce. Ať už jde o dopravu, místo konání konference (komunitní prostory Skautského institutu), catering nebo doprovodný program, v rámci kterého návštěvníci uvidí méně známé kouty Prahy.

Důležitou součástí USE-IT konference je také digitalizace. Přestože uživatelé USE-IT map je dlouhodobě znají jako papírové průvodce, naším cílem je mít brožury zpět po pandemii nemoci covid-19 i v digitální podobě, aby se měly možnost dostat mezi ještě větší množství cestovatelů. Na konferenci se tedy bude řešit i zpětná vazba k novému řešení digitálních map, záměrem je dát prostor pro testování možných technických postupů u případových studií, které vznikaly od začátku roku 2024.

Účastníci si vyzkoušejí experimentální digitální USE-IT mapu přímo při speciální hře v pražských ulicích. Konference tak v praxi využije průběžné výsledky evropského projektu programu Erasmus+ “DIG-IT: Creative Digitalization For Building A Community Of Conscious Youth Urban Tourists”.

Cílem pražské akce je navázat i na další projekt podpořený z evropských prostředků. Jedná se o Erasmus+ “FUND-IT: Expanding Funding Skills For The Financial Sustainability Of Youth Initiatives”. Dva a půl roku trvající projekt je věnovaný financování neziskových iniciativ. Přednášející budou sdílet osvědčené postupy, příběhy fundraisingu a spolupráce s městskými institucemi založené na průzkumu a rozhovorech s tvůrci z více než 50 evropských měst, kteří za posledních 22 let vydali USE-IT mapu.

Pražskou konferenci, která získala i záštitu hlavního města Prahy a je pořádána za podpory Prague City Tourism, pořádá nezisková organizace Jůzit. Sama patří mezi jedny z nejaktivnějších a nejdéle působících vydavatelů USE-IT map v Evropě. Publikuje je už od roku 2011 téměř každý rok. Tvůrci v ní vysvětlují mimo jiné to, jak lépe zapadnout mezi místní. Třeba vysvětlením, že běžný Pražan si opravdu jen tak nezajde v centru města na thajskou masáž, nekoupí si na chuť trdelník ani si nevyzdobí svůj byt matrjoškou. Tvůrci přitom zároveň myslí i na obyvatele metropole a snaží se turisty motivovat k tomu, aby byli k místním ohleduplní. „Zajímá nás ekologický, ale hlavně socio-kulturní rozměr udržitelného turismu. Jako výrazně negativní vnímáme, že se kvůli turismu stěhují místní pryč z centra. A co tu pak zbyde, když zmizí lokální život? Věříme, že když turisty v tradiční a populární kapitole “Act like a local” trochu humorně nabádáme, aby se chovali jako místní, lépe se pak do nich vcítí a budou se k nim chovat s respektem,” přibližuje koordinátorka pražského projektu a zároveň hlavní organizátorka pražské konference Eva Křížová. Svou USE-IT mapu mají i další česká města – Brno, Ostrava nebo Zlín. I jejich zástupci do Prahy přijedou.

O projektu USE-IT EUROPE
Koncept pochází ze 70. let 20. století a v současnosti zahrnuje zhruba 30 evropských měst. Založit mapu toho svého může kdokoliv – stačí dát dohromady skupinu lidí, kteří si mezi sebou rozdělí role koordinátorů, průzkumníků, editorů, grafiků, korektorů a distributorů a pokusí se shromáždit dostatečné množství finančních prostředků z vypsaných grantů, dotačních programů a lokálních finančních zdrojů. Setkání tvůrců probíhá každoročně od roku 2011 s výjimkou covidových let, konalo se například v Bruselu, Lublani nebo v Lille. Letos proběhne třináctý ročník, poprvé v České republice.

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Back to top button