Města & regiony ČRNovinkyStřední ČechyTOP ESGWellness & Spa

Poděbrady usilují o nový statut lázeňského místa

Poděbrady usilují o získání novodobého statutu lázeňského místa, díky kterému by mohly lépe chránit vnitřní město, například regulací dopravy nebo výstavby.
Foto: SCCR

Město o statut, který je nařízením vlády, žádalo ministerstvo zdravotnictví (MZ) už v roce 2018, proces ale nebyl kvůli nezájmu nového vedení města dokončen. Radnice nyní připravuje upravený návrh, který projedná vláda, předtím ho budou schvalovat rada a zastupitelstvo města. Statut je pro město prestižní záležitost, řekl místostarosta města Ladislav Langr.

“Město má statut ze šedesátých let, který sice nikdo nezrušil, ale je poplatný době,” řekl Langr. Statut lázeňského místa podle něj zajišťuje vyšší ochranu lázeňského místa podle aktuální legislativy, například přípustné a nepřípustné podmínky související s rozvojem a výstavbou, s ochranu léčivých zdrojů, upřesňuje péči o zeleň a vymezuje činnosti, které jsou povolené, nebo zakázané. “Může být také podpůrným argumentem při získávání dotací nebo zásadním argumentem před snahou poškozovat životní prostředí z ‘vyšších zájmů’,” doplnil Langr.

Jako první získaly nový statut v roce 2012 Karlovy Vary, následovala další města. V Česku je nyní 36 lázeňských míst, ve středních Čechách vedle Poděbrad ještě Lázně Toušeň. Poděbradské lázně se specializují na léčbu srdečních potíží. Pacienti však do města přijíždějí i za léčbou pohybového ústrojí nebo na wellness pobyty.

Newsroom TTG / ČTK

Ukázat další

Související články

Back to top button