Města & regiony ČRNovinkyTOP ESG

Po covidovém období se vrátil zájem o turismus v ČR, uvedl Klub českých turistů

Po covidovém období se lidé vracejí na turistické trasy. Český turismus ale čelí několika překážkám, mezi které patří návaly turistů v některých lokalitách či špatná průchodnost na některých trasách, řekl za Klub českých turistů Pavel Přílepek. Dodal, že jsou ale i lokality, kde člověk nepotká moc lidí a může si v přírodě odpočinout. Před 140 lety bylo v Česku založeno první turistické sdružení Pohorská jednota Radhošť.
Foto: Pixabay

“Velké množství návštěvníků má vliv v daných lokalitách na ochranu přírody. Například na Sněžce se musí vytvářet opatření, aby z ní lidi v podstatě nespadli. V těch nejvíce vytížených dnech se tam dostává takové množství návštěvníků, že je problém je udržet na kopci, aby nepoškozovali přírodu mimo označené stezky. Podobných lokalit je více,” uvedl Přílepek.

Dalším příkladem podle Přílepka mohou být Adršpašsko-teplické skály, kde vstup do oblasti musí být regulován na určitý počet lidí na den. “Jsou místa, která jsou již díky vysokému zájmu uzavřená. Vlastníci extrémní návštěvnost neunesli. Kupříkladu lze zmínit Smetanovu vyhlídku. Dnes je již uzavřená a už se podle mě ve stejné míře nikdy nezpřístupní,” míní. Podobný osud může zasáhnout i další lokality.

“Může to tak dopadnout i na jiných lokalitách, kde množství návštěvníků přesáhne rozumnou mez. Je to i o tom, aby se uživatelé turistických tras chovali vstřícně k přírodě a zároveň se k sobě chovali tolerantně. Máme případy, kdy po trasách, které jsou vyznačené jako pěší turistické trasy, jezdí cyklisté,” řekl Přílepek.

Jako další problém řeší Klub českých turistů zachování průchodnosti české krajiny. “Vždy bylo možné projít krajinou po pěšinách a cestách. Dnes některé cesty zanikají, protože jsou tam oplocené pastviny či soukromí vlastníci se brání tomu, aby byla přes jejich pozemek vedena vyznačená trasa, která tam již léta byla,” popsal Přílepek.

Podle Přílepka se situaci snažili řešit například návrhem zákona o ochraně turistického značení. “Zatím se nám chránit průchodnost krajiny nedaří. Jednalo se však o jednu z cest, jak tuto situaci řešit. Naším cílem je nadále o ni usilovat, kde to jde,” uvedl Přílepek. Dodal, že velkým problémem pro ně byly i pasáže v novele mysliveckého zákona, kde byl návrh ustanovení, který by zásadně omezil vstup do lesa.

Před 140 lety, 14. září 1884, vzniklo první turistické sdružení v českých zemích Pohorská jednota Radhošť. Spolek se zasloužil například o vybudování prvních turistických tras v Beskydech, které představovaly zřejmě první síť značených tras na českém území či o rozvoj lyžařského sportu v regionu. Pobočky jednoty byly později ustavovány na mnoha místech v Čechách i na Moravě.

Newsroom TTG / ČTK

Ukázat další

Související články

Back to top button