Data & studieKam jet?Města & regiony ČRPrahaTOP

Rok 2023 a cestovní ruch v Česku: táhnou kulturní i technické památky, zoologické zahrady či příroda

Rok 2023 byl pro český cestovní ruch úspěšný. Podle nejnovějších dat Institutu turismu, který má aktuálně v databází 1369 míst (v roce 2022 to bylo 1255 míst), se návštěvnost po celé republice významně zvýšila. Aktuální čísla České centrály cestovního ruchu – CzechTourism tak potvrzují, že se cestovní ruch opět dostává na předcovidová data. Mezi nejoblíbenější turistické cíle loni patřil tradičně Pražský hrad, dále Lanová dráha na Petřín a Zoologická zahrada hl. m. Prahy. V první desítce nejfrekventovanějších míst se umístily hned tři zoologické zahrady a safari park, což dokládá rostoucí oblíbenost těchto turistických cílů.

Foto: PCT

 

Praha vede a regiony nezaostávají

Stejně jako v předchozích letech, byla i loni nejnavštěvovanějším městem Praha s jejími ikonickými památkami a atrakcemi. Pražský hrad přilákal meziročně o 54 % návštěvníků více – celkem 2,192 mil., Lanová dráha na Petřín hlásí 12% nárůst a 1,916 mil. cestovatelů. Do pražské Zoologické zahrady oproti loňsku sice dorazilo o 4 % návštěvníků méně, přesto ale patří s 1,358 mil. lidí mezi třetí nejvyhledávanější místa v metropoli i v celém Česku. A ostatní regiony nezůstávají nijak pozadu. Tak například Středočeský kraj i jižní Morava lákají turisty na vodní zábavu a relax, v Plzni hraje prim tamní pivovar, na Karlovarsku táhnou středověké stavby v reálné i miniaturní velikosti. V Jihočeském kraji v souladu s celorepublikovým zájmem zaujímá první příčku fauna, stejně jako na Ústecku. Olomoucku, Zlínsku, na Vysočině či v Královehradeckém kraji. Liberecký a Moravskoslezský region přitahují hlavně milovníky vědy a techniky, na Pardubicko pak cestují převážně vyznavači přírodních krás a pohledů z výšky. Obecně patří mezi největší tahouny kulturní a technické památky, místa, která nabízejí zábavu rodinám s dětmi, ale také přírodní krásy a možnost pěší turistiky.

Foto: Zoo Hluboká nad Vltavou

Aktuální data jasně ukazují, že zájem o turistické cíle v tuzemsku roste, což je skvělá zpráva pro celé odvětví cestovního ruchu. I nadále pokračujeme v naší práci, kterou je propagace Česka jako destinace, která má co nabídnout. A to nejen v rámci notoricky známých míst, ale i těch, která aktuálně patří mezi méně navštěvované. Cílem je zajistit spokojenost turistů a současně umožnit mimo jiné plynulost dopravy, ochránit kulturní i přírodní bohatství či zamezit případným konfliktům. Jinak řečeno – zajistit, aby Česko bylo stále místem, kde máte 100% záruku skvělých a netradičních zážitků, a zároveň zabránit tomu, aby vysoké vytížení v určitých místech neodradilo cestovatele od návštěvy naší země. V tomto ohledu jsme v pravidelném a úzkém kontaktu s provozovateli, obcemi a kraji, spolupracujeme i s orgány ochrany přírody, národními parky a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Naší snahou je rovnoměrně rozložit návštěvnost a přinést výhody cestovního ruchu i do méně známých oblastí. A to vše v souladu s myšlenkou udržitelnosti, kdy například podporujeme cestování vlakem nebo poskytovatele služeb, kteří se snaží chovat odpovědně,“ shrnuje ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

Clam-Gallasův palác / Foto: Lenka Neužilová

Meziroční nárůsty návštěvnosti jsou rekordní napříč Českem

Nejvyšší meziroční nárůsty v návštěvnosti loni zaznamenalo Armádní muzeum Žižkov v Praze, které prošlo mezi roky 2018–2022 náročnou generální rekonstrukcí. Do jeho nově a zajímavě upravených prostor, jež se veřejnosti znovu otevřely v říjnu 2022, zamířilo loni na 140 tisíc lidí. Následuje Clam-Gallasův palác také v hlavním městě, který se rozhodlo navštívit 16,9 tis. turistů, a zájem loni výrazně vzrostl i o Památník Edvarda Beneše v Sezimově Ústí. Jako cíl si ho zvolilo celkem 11,2 tisíc lidí. Výrazně se zvýšila i návštěvnost státního hradu Kunětická hora, kam zamířilo 42,3 tisíc lidí. Mezi turistické cíle, které se v jednotlivých kategoriích či krajích umístily v první TOP 10 a jimž loni vzrostla návštěvnost dvojnásobně a více, patří Lanová dráha na Sněžku, Strahovský klášter, Muzeum ŠKODA v Mladě Boleslavi, Muzeum Cheb, Hrad Šaunštejn v Českém Švýcarsku, Státní zámek Telč, Památník Velké Moravy ve Starém Městě nebo Památník Jana Žižky z Trocnova v Borovanech.

Foto: Michaela Němcová

Přírodní krásy, zážitková doprava, věže a rozhledny na vzestupu

Jak už bylo uvedeno, ve srovnání s loňským rokem výrazně vzrostl zájem návštěvníků i o přírodní krásy Česka. „V posledních letech pozorujeme rostoucí zájem o dálkové pěší trasy, a to jak u domácích turistů, tak i zahraničních cestovatelů. A nutno říct, že Česko má v tomto ohledu opravdu co nabídnout. Mimo jiné máme nejlepší turistické značení na světě. Na cestovatele do a po Česku čeká mimo jiné přes 44 tisíc km pěších tras a 40 tisíc km silničních cyklotras. Tuzemští i zahraniční turisté u nás najdou kvalitní produkty, jako je pěší dobrodružství po Hřebenovce Českým Švýcarskem nebo stezka Lužnice,  jež se pyšní oceněním evropské kvality. Za zmínku stojí také Stezka Českem, na kterou se vydalo už přes sto tisíc lidí a její vzrůstající oblibu potvrzují také čísla sledovanosti stejnojmenného pořadu na ČT 2,” shrnuje ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková.

Foto: Pixabay

Rostoucí zájem vykazují přírodní destinace jako Lysá hora, Punkevní jeskyně s propastí Macocha, Prachovské skály nebo Tři prameny. Tou nejnavštěvovanější byly loni Adršpašsko-teplické skály, kam zamířilo 488 tisíc lidí. „I když jsme se v minulosti potýkali s “overturismem”, podařilo se nám situaci zklidnit zavedením rezervačního systému na vstupné i parkování. Tento krok pomohl výrazně snížit přetíženost území a zajistil příjemný zážitek pro návštěvníky Adršpašských skal. Adršpach může být inspirací pro další destinace, které čelí obdobným výzvám,“ upozorňuje jednatelka společnosti Adršpašské skály – Technické služby Adršpach Pavlína Nešporová.

To, že lidé milují pohledy z ptačí perspektivy, potvrzuje i dlouhodobá obliba rozhleden a věží. V čele stojí Petřínská rozhlednaStaroměstská mostecká věž v Praze, rozhledna ve Velké Deštné nebo Vyhlídková věž katedrály sv. Bartoloměje v Plzni.

Roste zájem o sakrální památky, pietní místa či architekturu

Mezi atraktivními cíli se objevují i sakrální památky, které se těší stále větší oblibě. Do poutního areálu Svatá Hora u Příbrami zamířilo 310,5 tisíc lidí a areál Sedlec v Kutné Hoře zaznamenal s celkem 290,9 tisíce návštěvníků 27% nárůst. O 51 % více příchozích navštívilo loni Památník Terezín a 29% nárůst vykazuje Obecní dům v Praze.

Foto: Památník Terezín

Táhnou muzea i lidová kultura

Mezi muzei v Česku byla loni nejčastějším cílem Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze, Kovozoo ve Starém městě a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Lidé hojně mířili i za lidovou tvořivostí a kulturou, zejména do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Archeoskanzenu Modrá nebo do Muzea v přírodě Vysočina.

Foto: Muzeum Rožnov pod Radhoštěm

Bezbariérové cestování na vzestupu

Jednou z důležitých oblastí cestování jak ve světě, tak v Česku je cestování bez bariér. Snaha umožnit návštěvu turistického cíle všem bez ohledu na jejich omezení rezonuje napříč tuzemskem a jednotlivé regiony nabízejí celou řadu tipů. Ať už kulturních, nebo přírodních. Nechybějí ani ty pro sportovní využití. Potvrzuje to i rešerše KIM alias Wheeliewanderlust, která v rámci spolupráce se zahraničním zastoupením CzechTourism v Německu absolvovala v tuzemsku svůj první blogerský výlet na téma “bezbariérové cestování v Česku”. Navštívila Plzeňský a Jihočeský kraj a zkoumala přístupnost restaurací, hotelů, památek a aktivit pro osoby cestující na vozíku.

„Plzeňský a Jihočeský kraj mě nadchly svou bezbariérovou nabídkou, která zahrnovala návštěvu Národního parku Šumava, Stezku korunami stromů Lipno, Techmanii, pivovar Pilsner Urquell, Muzeum loutek v Plzni a mnoho dalších. Prakticky všechna místa byla bezbariérově přístupná včetně sociálních zařízení. Personál byl všude milý a vstřícný. Současně je určitě prostor pro další zlepšení, zejména v úpravě hotelových pokojů podle nových stavebních pravidel a v jazykových mutacích informací o bezbariérovosti na webu,“ zhodnotila svou cestu KIM.

“V Německu je bezbariérové cestování stále důležitějším tématem. Tato problematika se netýká pouze osob s omezenou pohyblivostí, jako jsou vozíčkáři, ale také starší generace nebo rodin s dětmi, které používají kočárky apod. Berlínská kancelář CzechTourism Německo dostává stále více dotazů od cestovatelů se speciálními potřebami,” dodává ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism pro Německo Markéta Chaloupková.

Nejnavštěvovanější turistické cíle v jednotlivých krajích:

Praha – Pražský hrad – 2,192 mil. návštěvníků

Středočeský kraj – Aquapalace Praha, Čestlice – 1,105 mil. návštěvníků

Jihočeský kraj – Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou – 281,2 tisíce návštěvníků

Moravskoslezský kraj – Areál Dolní Vítkovice, Ostrava – 891,7 tisíce návštěvníků

Plzeňský kraj – Plzeňský Prazdroj, a. s. (návštěvnické centrum pivovaru) – 527,9 tisíce návštěvníků

Karlovarský kraj – Hrad Loket – 160,3 tisíce návštěvníků

Ústecký kraj – Podkrušnohorský zoopark Chomutov – 289,1 tisíce návštěvníků

Liberecký kraj – iQpark a iQlandia, Liberec – 484,9 tisíce návštěvníků

Královéhradecký kraj – Safari Park Dvůr Králové – 673 tisíc návštěvníků

Pardubický kraj – Sky Bridge 721, Dolní Morava – 223 tisíc návštěvníků

Vysočina – Zoologická zahrada Jihlava – 354,7 tisíce návštěvníků

Jihomoravský kraj – Aqualand Moravia, Pasohlávky – 837,1 tisíce návštěvníků

Olomoucký kraj – Zoologická zahrada Olomouc – 417 tisíc návštěvníků

Zlínský kraj – Zoo Zlín – 770,7 tisíce návštěvníků

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Back to top button