Kam jet?Města & regiony ČRNovinkyTechnologieTOP ESGUdržitelná turistika

Veletrh ITEP Plzeň předvedl aplikaci, která ukazuje méně vytížené krásy přírody

Mobilní aplikaci EPU, která ukazuje turistům méně vytížené krásy české přírody, představil návštěvníkům Mezinárodní veletrh cestovního ruchu ITEP v Plzni. Pomáhá s řešením takzvaného overturismu, v Plzeňském kraji hlavně v Národním parku Šumava (NPŠ). EPU hledá atraktivní trasy a nabízí výlety do míst s unikátní přírodou, klidným prostředím a bez davů turistů a přeplněných parkovišť, v aplikaci je 330 výletů a trasy přibývají, řekl manažer projektu Marek Mejstřík.
Foto: Pixabay

Aplikaci, která vznikala ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny, správami všech národních parků a CzechTourismem, si za půl roku, kdy funguje, stáhlo 30 000 lidí. Je zdarma na Google Play a App Store.

“Teď je v ní přes 330 výletů a nové trasy stále přibývají. Výlety jsou plánovány do míst, kde vyšší návštěvnost nemá negativní vliv na okolní prostředí a aplikace tak vede uživatele k udržitelnému cestování s ohledem na ochranu přírody,” uvedl Mejstřík. Nově je tam přes 1200 zajímavostí a téměř 1000 vědomostních kvízů ke všem druhům rostlin a zvířat, zpracovaných zábavnou formou.

Plzeňský kraj, destinační společnosti a NPŠ se podle vedoucí krajského oddělení cestovního ruchu Ilony Šnebergerové snaží overturismu předcházet a turisty směřují na jiná, ještě ne zcela objevená místa. “Třeba dálková pěší Zlatá stezka, která je záměrně vedena v podhůří Šumavy,” uvedla. Podle Jana Kroupara, vedoucího krajského oddělení ochrany přírody, se zájem turistů často soustředí na několik známých atraktivních míst, což vede k jejich přetíženosti, mnohdy i poškozování. Jde například o šumavské oblasti kolem Železné Rudy, Modravy a Prášil. “Přitom řada návštěvníků ani netuší, že často jen o kousek vedle je stejně krásné, mnohdy i krásnější místo, kde by si mohli užít volný čas mnohem klidněji,” uvedl. Aplikace, která se na usměrnění a rozptýlení návštěvníků zaměřuje, je podle něj správným směrem.

EPU učí turisty cestovat tak, aby se k přírodním lokalitám chovali šetrně, a představuje jejich vzácné a chráněné rostliny a živočichy. Do aplikace je možné také nahrávat tipy na výlet. Poslední jsou tři novinky, které v Plzeňském kraji doporučují ochránci přírody z NPŠ – trasu z Nýrska na hrad Pajrek, z Annína do Podlesí a v okolí Strašína.

Newsroom TTG / ČTK

Ukázat další

Související články

Back to top button