Kam jet?MaďarskoNovinkyTOP ESGUdržitelná turistikaZahraničí

Objevte jedinečné dožínky a autentické podzimní chutě Maďarska

Podzim je pro milovníky vína ideálním obdobím k objevování bohatých pokladů Maďarska ve všech jeho regionech. Když se trochu ochladí, úchvatná krajina se zbarví do tisíců barev a místní obyvatelé vyjadřují svou vděčnost za úrodu podle staletých tradic. Je to kouzelný čas na maďarském venkově, který doplňují lahodné chutě zdejší krajiny. Ke skvělým vínům se samozřejmě podávají gastronomické lahůdky. Podívejte se na výběr maďarských vinařských oblastí, které byste si v této sezóně rozhodně neměli nechat ujít!

Balatonské vrchy / Foto: Maďarská agentura pro cestovní ruch

Balatonská vrchovina: Výlet na Balatonské vrchy, kde se bílé víno snoubí s úchvatnou přírodou

Vinařská oblast Balatonské vrchoviny je proslulá kvalitními bílými víny a malebnou krajinou. Díky jedinečnému mikroklimatu regionu se zde vyrábějí charakteristická vína, jako je Ryzlink rýnský a Rulandské šedé. Podzimní období zbarvuje Balatonskou vrchovinu do nádherných barev a vytváří ideální prostředí pro relaxační výlet za vínem. Region nabízí mnoho vinařství a sklípků, kde se návštěvníci mohou během ochutnávky vína seznámit s místními vinařskými tradicemi. Blízkost Balatonu nabízí také příležitosti k pěší turistice a poznávání místní kultury.

Náš tip

Tihanské dožínkové dny (20.–22. září 2024) nabízejí různé hudební a kulturní programy a aktivity pro děti. Největší atrakcí je dožínkový průvod, v němž vystupují místní folklorní taneční skupiny, husité a při pouličním tanci ožívají nechvalně známí „beťáři“ (zbojníci).

Tokaj / Foto: Maďarská agentura pro cestovní ruch

Tokaj: domov světoznámého vína Aszú

Tokajská vinařská oblast, jedna z nejznámějších na světě, je na podzim obzvlášť okouzlující. Na zdejších vinicích se pěstují hrozny pro slavné tokajské víno Aszú, sladké dezertní víno, které se sklízí později než ostatní odrůdy. Tokaji Aszú se vyrábí z hroznů napadených zvláštní plísní Botrytis cinerea neboli ušlechtilou hnilobou, která v hroznech koncentruje cukry a chutě. Výsledkem tohoto jedinečného procesu je bohatě sladké a komplexní víno s tóny sušeného ovoce, medu a koření.

Tokaj není jen o víně, ale také o krásné krajině, která je na podzim obzvláště atraktivní. Oblast je ideální pro cykloturistiku a pěší turistiku, takže si návštěvníci mohou vedle ochutnávání vína užívat i přírodu. Tokaj je rychle se rozvíjející oblast, která kromě vinařství nabízí i bohaté kulturní a gastronomické zážitky. Během podzimní sklizně otevírá mnoho vinic své brány návštěvníkům a nabízí prohlídky a ochutnávky s průvodcem, které umožňují nahlédnout do místního procesu výroby vína.

Náš tip

Dožínky v Tokaj-Hegyalja (4.–6. října 2024): jedna z nejstarších dožínkových slavností v Maďarsku, která se slaví již od roku 1932. Třídenní akce s tématem Bílá vína, barevná kultura nabízí bohatou směs vína a kulturních programů.

Etyek / Foto: Maďarská agentura pro cestovní ruch

Etyek: Výlet na budapešťské vinice

Etyek, známý jako budapešťské vinice, se nachází pouhou hodinu jízdy od hlavního města, což z něj činí ideální cíl pro příjemný víkendový výlet. Tato vinařská oblast je proslulá svými svěžími, ovocnými bílými víny a její šumivá vína získávají stále větší uznání. Během podzimní sezony vinařství vítají návštěvníky na ochutnávky vín a místní restaurace nabízejí výjimečné kulinářské zážitky.

Náš tip

Dožínkový piknik Etyek (12.–13. října 2024) je v regionu velmi oblíbenou akcí, která vedle ochutnávek vín nabízí i místní řemesla a kulinářské speciality. Tuto akci si nenechte ujít, pokud se nacházíte v oblasti nebo jen plánujete jednodenní výlet z hlavního města.

Villány / Foto: Maďarská agentura pro cestovní ruch

Villány a Eger: ráj pro milovníky červeného vína

Milovníci červeného vína by neměli vynechat vinařské oblasti Villány a Eger. Obě oblasti jsou proslulé svými vysoce kvalitními červenými víny, přičemž Villány je známý svým Cabernet Sauvignonem a Eger svým Bikavérem. Villány se nachází v jižním Maďarsku nedaleko města Pécs a má středomořské klima, které umožňuje produkci bohatých červených vín. Místní vinařství nabízejí ochutnávky, prohlídky sklepů a večeře s vínem, což je mimořádný zážitek. Podzimní období sklizně přináší do regionu mnoho kulturních a gastronomických akcí.

Širokou škálu zážitků nabízí také Eger, symbolické město maďarské historie a stejnojmenná vinařská oblast. Kromě proslulého červeného vína Egri Bikavér zde najdou vynikající možnosti i milovníci bílého vína. Podzimní sezona je ve znamení vinařských slavností a oslav sklizně v okolí egerského hradu, které návštěvníkům poskytují jedinečnou atmosféru.

Eger / Foto: Maďarská agentura pro cestovní ruch

Naše tipy

Ochutnávka vína v údolí Szépasszony v Egeru, které nabízí výjimečné vinařské zážitky. V tomto údolí plném světoznámých sklepů najdete řadu výjimečných vín, široký výběr gastronomických specialit, prohlídky sklepů s průvodcem. Ideální program pro rodiny a páry.

Cyklistické dobrodružství v krásné vinařské oblasti Villány se dvěma trasami nabízejícími zastávky na občerstvení a oběd. Poznejte podzimně zbarvené vinice a tradiční vinařské vesnice od Villány po Siklós nejen během podzimu.

Další informace:

Oficiální webové stránky: http://www.visithungary.com/cs

Facebook: https://www.facebook.com/visithungary

Instagram: https://www.instagram.com/visithungary/

TikTok: https://www.tiktok.com/@visit_hungary

Newsroom TTG

Ukázat další

Související články

Back to top button