Kam jet?Soutěže TTGŠpanělskoTOPTOP ESGZahraničí

Koňská turistika ve Španělsku a soutěž o španělský olivový olej

Možná si myslíte, že jet do Španělska za koňmi se nevyplatí, protože je to daleko. Ale takové možnosti, jaké nabízí Španělsko, pokud jde o koňskou turistiku, nenajdete jen tak někde. A nejde jen o projížďky na koni, ale i o koňské slavnosti, starobylé jezdecké konírny přebudované na muzea, projížďky v kočárech a jiné.

Foto: Turismo Menorca

Ve Španělsku si můžete vychutnat jedinečný zážitek při jízdě na koni po jedné z největších sítí stezek pro dobytek v Evropě a přitom obdivovat přecházející býky, krávy a ovce vedené jejich pastevci. Ve Španělsku je více než 40 certifikovaných koňských cest a některé z nich jsou velmi originální. Je již obecně dost známo, že například Svatojakubskou cestu, a to nejen její francouzskou variantu, lze absolvovat na koni. Podobně je to i v případě Vía de la Plata ze Sevilly na sever do Astorgy.

Zdroj: Camino de Santiago

Ale o trase s názvem Don Quijote na koni v oblasti La Mancha, která vás provede některými přírodními oblastmi, které jsou součástí slavného Cervantesova románu, konkrétně přírodní rezervací Lagunas de Ruidera, se toho ví málo. A přitom je tento zážitek dostupný z města Ciudad Real, kam se z Madridu dostanete rychlovlakem za pouhou hodinu.

Jinou originální trasou je takzvaná sopečná trasa umožňující přístup k sopce Cerros de Agras, jediné přístupné sopce v regionu Valencie. Ve Valencii je mnoho dalších možností, jak pro zdatné i méně zdatné milovníky koní zorganizovat vyjížďku, například podél řeky Turia.

Jízda vedle tyrkysových zátok

Jednou z největších přírodních atrakcí Španělska jsou jeho přírodní stezky a Greenways, téměř 10 000 kilometrů tras, které využily staré silniční infrastruktury a byly obnoveny pro pěší turistiku, cykloturistiku a jízdu na koni. Jedním z nejkrásnějších příkladů je přírodní stezka Camí de Cavalls, 185 kilometrů mezi zátokami s tyrkysovou vodou, lesy a útesy, které lemují ostrov Menorca.

Přizpůsobené ubytování a množství jezdeckých center

Španělská jezdecká centra mají vynikající zázemí pro provozování tohoto sportu. Kromě výuky jízdy na koni pro všechny úrovně nabízejí projížďky v kočáře, jednoduché aktivity pro rodiny atd. Různá sdružení a společnosti jezdecké turistiky organizují trasy, které mohou trvat od jedné hodiny až po několik dní, v závislosti na vašich jezdeckých zkušenostech, s přizpůsobenými hostinci (se stájemi), zkušenými průvodci a týmem jezdců, veterinářů a kovářů. Kromě toho se stále častěji objevují malé venkovské hotely, které nabízejí výuku jízdy na koni nebo originální návrhy, jako je jízda na koni za noci s úplňkem. Na tomto webu si vyberete přímo podle oblasti trasy a společnosti, které se koňské turistice věnují http://www.turismoecuestre.org/.

Kam jet, abyste si prohlédli španělského plnokrevníka zblízka?

Přece do Córdoby! Španělský plnokrevník je symbolem španělské kultury a patří k nejstarším a nejcennějším koním na světě. Jeho historie sahá až do dob Seneky, do doby, kdy se mluvilo o koni Hispánie. Avšak až v 16. století se král Filip II. rozhodl vybudovat královské stáje v Córdobě a získat nové plemeno „dokonalých koní“. O několik století později můžete tyto stáje sami navštívit a za soumraku zhlédnout jezdeckou show „Pasión y Duende del Caballo Andaluz“ (Vášeň a duch andaluského koně). Ceny za sedmdesátiminutové představení se pohybují od 11,50 do 28 eur za osobu.

Také v Andalusii, ve městě Jerez, se konají představení Královské andaluské školy jezdeckého umění. Po celém Španělsku se pořádá řada slavností, na kterých můžete vidět jezdce v typických kostýmech, jako je například pouť v El Rocío v Huelvě (Andalusie), slavnost koní v Jerezu de la Frontera, koňské závody na pláži v Sanlúcar de Barrameda nebo slavnosti Sant Joan na Menorce. Ale nejoriginálnější z nich je Caballada v Atienze.

Foto: Zuzana Churanová

Na závěr malá soutěž, výherce dostane box se třemi láhvemi španělského olivového oleje a časopis Země světa, pokud odpoví správně na dvě otázky. Odpovědi budou slosovány, slosování proběhne 30. 9. 2024.

Zuzana Churanová, španělská kancelář pro cestovní ruch OET Vídeň

 

 

Ukázat další

Související články

Back to top button